Entropi kavramı karşımıza rastgele düzenden çıkar. Bir şeyin rastgele ve düzensiz olması entropisini arttırır. Bilimde de açıklaması tam olarak bu şekildedir. Bir şeyde ne kadar düzen varsa Entropinin etkisi o kadar azdır. Fakat karmaşa ve kaos ne kadar gün yüzüne çıkarsa, Entropinin etkisi de bir o kadar fazla etkili olur diyebiliriz.
Düzensizlik ve rastgelelik Entropinin kavramını tanımlayan terimlerdir. Bakıldığında Entropinin oldukça fazla anlam vardır. Uzay ve evrenin yapısı Entropi ile bağdaştırılabilir. Bilim insanları da bu düzensizliği ve karmaşayı Entropinin etkisi ile ölçerler.
Entropi de bu noktada sanat ile karşılaşır. Sanata baktığımız zaman oldukça farklı eserlerle karşı karşıya geliriz. Her şeyin olduğu gibi sanatın da bir Entropisi vardır. Bakış açısı ve düşüncelerine göre şekil alan bu eylem, eserin insan gözündeki dengesini Entropiyle beraber kurmasına yardımcı oluyor.
Anlamları her ne olursa olsun Entropi sanatın içinde her zaman bulunur. Farklı tarzda hayata geçirilen eserlerin içlerinde saklı kalmayıp gözümüze çarpan kaos Entropinin bir parçasını taşır. Çünkü farklı eserlerde gördüğümüz anlam karmaşaları Entropiyi arttıran birer etken haline gelirler.
Eski Tarihte Entropi
Eski tarihlerde Entropi kavramı güzel ve çirkin olarak ikiye ayrılıyordu. Sanatçılar eski dönemlerde her şeyin geometrik şekillerle ahenk içerisinde olduğunu düşündüğü için yönde ilerlediler. Çizgiler, kare, üçgen ce daire gibi şekillerin güzellik algısıyla birebir uyuştuğu fikrindelerdi.
Eski Yunan ve Roma devrinde ortaya çıkan eserler bu bakış açısı ile şekillendirilmişlerdir. Eserlerde resmedilen kadın ve erkek figürleri, ideal fizik kavramıyla hayata getiriliyordu. Bu da sanatta Entropi kavramının yer edindiğini gösterir.
Bu fikirden sonra da birçok sanatçı bu yolda eserler vermiştir. Entropinin ve sanatın buluştuğu en büyük örneklerden biri ise Vinci’nin İdeal Erkek bedeni eseridir. Bu eser geometrik şekiller ile ideal erkek vücudunun nasıl olması gerektiğini anlatıyordu.
Entropi ile ters orantıda hayata geçirilen eser düzen ve fiziğin buluştuğu bir ürün haline gelmiştir. Birçok konuda Entropi ile karşılaşılan eserler insan gözünde, düzen ve karmaşayı ayırmalarını sağlamıştır.
Evrendeki Entropi
Evren her ne kadar sonsuz olarak bilinse de, dışarıdan kapalı bir sistem olarak görülür. Bu durum da evrenin Entropisini artması anlamına gelir. Düzensizliğin ve kargaşanın imsali haline gelen evren, içinde sayısız yıldız ve gezegen bulundurur. Entropi de devamlı değişim gösteren bu evren içerisinde artmaya devam eder.
Kargaşa ve düzensizlik için örnek olan evrenin gözümüze güzel gelmesi tamamen öznel bir bakış açısıdır. Entropi kavramından yola çıkılarak yapılan çıkarımlar ise evreni Entropi örneklerinden biri haline getiriyor diyebiliriz. Çünkü devamlı değişen ve ortaya çıkan patlamalar yeni yıldız ve gezegenleri ortaya çıkarır.
Bu da evrendeki Entropiyi arttırır. Bu yüzden Entropi ile uyuşan örnekler arasında evreni göstermek oldukça normaldir. Çünkü Entropinin anlaşılması için yardımcı kaynaklardan biri haline gelmiştir. Bu genişleme uzun yıllar boyunca devamlılık gösterir ise, Entropi en büyük genişliğine ulaşacağı düşünülüyor.
Entropi Ve Sanatın Bağı
Sanat oldukça geniş bir kavramdır. Fakat insandan insana sanat hep farklılıklar gösterir. Bu farklılıklar da herkesin kendince sanata farklı bir bakış açısıyla bakmasını sağlar. Sanat oldukça nesnel bir dal olduğu için yapılan çıkarımlarda herkesçe farklılık gösterir. Yani çok fazla beğenilen sanat eserlerinden hoşlanmamanız tamamen olası bir durumdur.
Farklı bakış açılarıda bu noktada devreye girer. Bazı insanlar karmaşadan hoşlanmazken, bazı insanlar karmaşanın kaosunda kaybolmayı sanatın temel amaçlarından biri olarak görür. Bu noktada devreye Entropi girer. Düzensizlik ve karmaşa düşüncesi ile hayata geçirilmiş eseler her insanda farklı düşüncelere sebep olabilir.
Bu yüzden Entropisi fazla olan eserler çok fazla ilgi görürken, nerdeyse hiç ilgi de göremeyebilirler. Aynı zamanda bu noktada Entropi ile sanatın arasındaki bağı anlayabilirsiniz. Farklı sanat türlerinin anlatması istenen veya eserlerinde bulunan olayların anlamı derin bir düşüncede olabilir.
Reddedilen Düzen
Sanat bahsettiğimiz üzere bakıldığı zaman bir Entropi eseri halindedir. Eski zamanlardaki insanlardan gelen ve üzerlerindeki baskıyı kırmak isteyen toplumlar için sanat bir aracı olmuştur. Entropi ve sanatın buluşması da bu nedenlerden meydana gelmiştir. Toplumlardaki baskıcı düzen insanların rahat bir nefes almalarını engellemiştir. Sanat eserlerinde meydana gelen Entropi örnekleri insanların düzenden bıkıldığının kanıtıdır.
Eski zamanlara bakıldığı zaman baskı toplumları çoğu zaman kaosa sürüklemiştir. İşte bu durumlarda toplumların Entropisi devreye girer. Her zaman yukardan gelen uyum ve düzen içinde yaşanamaması insanların genel davranışlarından biri haline gelir.
Bu noktaya gelene kadar anlatılması istenen şey sadece sanat değildi. Entropi kavramı hayatımızın her yerinde karşımıza çıkabiliyor. Sadece kişiliklere bağlı olarak bazı insanlar bunları sanat eserlerine yansıtabiliyor. Diğerleri ise Entropinin gücünü ve dengesizliğini bir çıkış yolu olarak görebiliyorlar.