Picture of Eren Uysal

Eren Uysal

Modern Sanat

1880-1970 yılları arasında benimsenen modern sanat günümüzdeki eserlerin temelini oluşturmada büyük bir rol oynamıştır. Sanatçıların belirli kalıplar içinde hapsolduğu dönemin ardından modern sanat adeta güneşi en tepe noktasına getirmiştir.
Sanatçıların benimsedikleri fikirleri ve düşünceleri eserlerine aktarıp gözümüzle gördüğümüz soyut yapıların değiştiği modern sanat ile birlikte kafesler açılmış, yeni bir sayfaya geçiş yapılmıştır.



Modern Sanat Nedir?

Geleneksel bakış açısından çıkarak yeni bir bakış açısı olarak benimsenen modern sanat birçok sanatkâr için yeni bir sayfa haline gelmiştir. Genel bakış açısından çıkarak dünyayı gördükleri gibi aktarmaları sanatı bir adım daha öteye taşımıştır. Peki, modern sanat nedir?

  • Modern sanatın ortaya çıkış nedenleri arasında, sanatçıların gerçeği bulma isteği de yer alıyordu.
  • Modern sanat öncesi ressamlar ve heykeltıraşlar genellikle mitoloji, dini ve zamana uygun eserler ortaya koyardı.
  • Sanatkârların ortaya çıkan yeni akımla birlikte düşüncelerini serbest bırakmaları birçok yerde büyük tepki toplamış ve ilgi görmüştür.

Bu fikirle beraber sanat, inanılan bir amaç olmaktan çıkmış ve bir bakış açısı olmaya doğru ilk adımını atmıştır. Birçok sanatkâr modern sanat adı altında yaratıcılıklarının limitlerini zorlamış ve dünyaya paha biçilemez eserler sunmuşlardır.
Resim, heykel vb. sanat dalları arasında hayata geçirilen eserler soyut kavramları izleyicilerine daha iyi bir şekilde aktarabilmişlerdir. Modern sanat akımı objeleri olduğu gibi gördüğümüz bu dünyada sanatkârların ziyaretçilerine eserleri ile aktardıkları anlatımı farklı bir boyuta taşımıştır.
Eserler belirli kalıplarını aşmış sanatçıların kafasında dönen düşüncelerle harmanlanıp hayata geçirilmiştir. Bu sayede ziyaretçilerinin zihinlerinde sanatçının düşünceleri ve fikirleri de yer edinmiştir diyebiliriz.

Modern Sanatın Öyküsü

Modern sanatın öyküsü şu şekilde başlar;
Sanatın öncesinde sanatkarlar çoğunlukla zengin aristokratlar tarafından görevlendiriliyordu. Kendi kafesleri içinde esir edilen sanatkarlar belirli kalıplarda ve isteklerde eserler üreterek sanatın detaylarından mahrum kalıyorlardı.
Özellikle ressamlara yaptırılan eserler arasında göze çarpan detaylarda dini ve mitolojik bulgular yer alıyordu. Modern sanatın gelişi ile birlikte ressamlar ve heykeltıraşlar deneyimlerinden yola çıkarak kafalarındaki düşünceleri kendi istekleri, fikirleri doğrultusunda hayata geçirmişlerdir.
Çünkü sanatçılara doğan fırsatlar arasında gerçeği arama isteği baskın gelmiş birçok etkenden oluşan farklılıklar bir fırsat kapısı açmıştır. Zamanın şartları ile birlikte ortaya çıkan modern sanata sanayi devriminin de katkısı vardır.



Modern Sanat Akımları

Modern sanat türleri akımın ortaya çıkması ile birlikte sanatçıların aklında yer edinmiştir. Felsefi düşünce tarzını benimsemiş olan sanatçılar modern sanat akımlarına oldukça fazla ilgi duymuşlardır. Bunun nedenleri arasında en belirgini düşünce yapısıdır.

Farklı sanat akımları ile birlikte farklı düşünce gurupları da doğmuştur diyebiliriz. Her sanatçı benimsemek ve ilgilenmek istediği akıma doğru yol almış bu yolda da ortaya oldukça değerli eserler çıkarabilmişlerdir.

Felsefi düşüncenin altında yatan sorgulama ve fikir bağlantılarını kafalarında çözen sanatkârlar düşünce yapılarının önüne geçmiştir. Bu sayede de kafalarında dönen tüm bulguları bir araya getirerek ortaya modern sanata katkı sağlayacak eserler çıkarmışlardır.

  • Eserlerin anlatımında, ziyaretçilerini düşünce ve fikir dünyasına iten bulgular bulunurdu.
  • Soyut yapıların kendi soyut biçimlerinden çıkmaları ve eseri hata geçiren sanatçıların fikirlerini benimsemeleri eserlere felsefi bulgular eklemiştir.
  • Kendi zihinlerinde belirli alanlarda faaliyet göstermek zorunda kalan sanatçılar zindanlarından çıkarak birçok akıma fayda sağlamışlardır.

Bu sayede de modern sanat akımları ortaya çıkmıştır. Düşünce yapısının hapsedilmediği ve belirlenen alanlarda kalmadan sanat icra eden sanatkârlar yeni akımlara yönelmiş, hatta akımları bizzat kendileri var etmişlerdir.



Fütürizm

Modern sanat akımlarından biri haline gelen fütürizm yenilikçi bakış açısını benimsemiştir. Sanatkârların ortaya koyduğu eserler yeni ve yenilikçi bakış açısıyla hayata geçirilmiştir. Çünkü fütürizm ile beraber eski olarak tabir edilen tüm bulgular reddedilmiş yeni ve yeni bakış açısı benimsenmiştir.

Kübizm

Kübizm ile birlikte sanat eserleri şekillenmiştir! Pablo Picasso gibi önemli bir sanatçının kübizmi benimsemesi ile birlikte birçok eser kübizm adı altında hayata geçmiştir. Resim ve heykellerde kullanılan şekiller eserde bulunan yapı, canlı ve objelerle birleşerek ortaya farklı düşünce yapısı çıkarmıştır.

Sürrealizm

Sürrealizm denince akla gelen sanatçıların ilgi Salvador Dali’dir. Sürrealizm ile birlikte gerçeküstücülük kavramı hayata geçmiştir. Dali’nin kendine has düşünme tarzı ve yapısı ile hayata geçirdiği eserler sürrealizm için oldukça değerli eserler haline gelmiştir.