Picture of Eren Uysal

Eren Uysal

Sanat Koleksiyonerliği

Sanata olan ilgi ve alaka sadece sanatla bütünleşmiş kişiler için yaşanan durumlardan biri değildir. Sanat, eşsiz ve büyüleyici dünyasına adım atan herkesi içerisindeki etkileyici aurası ile kendine çeker. Sanat koleksiyonerliği de bu şekilde doğmuş alanlardan bir tanesidir. Farklı dünyalardan birçok insanın sanat eserlerine duyduğu ilgi ve sahip olma isteği sanat koleksiyonerliğini gün yüzüne çıkarmıştır. Farklı dönemlerden gelen tablo, heykel ve seramik eserlerini bir araya getirilerek yapılan sanat koleksiyonerliği, birçok kişinin ilgi alanlarından bir tanesi olmuştur. 

Koleksiyonerler topladıkları değerli eserlerin yapısının korunması ve gelecek nesillere sağlam bir şekilde aktarılması için bu eserleri toplarlar. Birçok koleksiyoner topladığı eserleri kendi imkanları ile saklamaya ve muhafaza etse de çeşitli sergilerde de gözler önüne seriyor. Sanat dünyasından olmayan koleksiyonerler bu eserleri hem sanata olan ilgilerinden hem de yatırım fırsatı olarak da değerlendiriyor. Bu nedenle de yüksek fiyata sahip eski eserlerin birçoğu hala daha başarılı iş insanlarının koleksiyonlarında yer alıyor. 



Sanat Koleksiyonerliği Nedir?

Sanat koleksiyonerliği, farklı sanat eserlerinin bir araya getirilerek oluşturulan kişisel koleksiyonlardır. Sanat eserlerinin elde edilerek bir koleksiyon haline getirilmesi birçok kişi için bir hobidir. Özellikle de sanat dünyasından ayrı olarak sanat eserlerine ilgi duyan iş insanları ve ünlüler için. Farklı dönemlere ait sanat eserlerinin bir araya getirilmesi, eserlerin hem gelecek nesillere ulaşmasını hem de birçok kişinin sanata dair verdiği değeri gözler önüne seriyor diyebiliriz. Ayrıca bu şekilde de eski dönemlerden gelen ve yüksek fiyatlara açık artırmalara çıkan eserler koleksiyonerler tarafından iyi bir şekilde korunuyor. 

Sanat koleksiyonerliği sanatın evrenselliğini ortaya koyar ve sanatçılara büyük ölçüde destek ve fayda sağlar. Topluma sanatının ne kadar önemli olduğunu ve sanatçının topluma nasıl faydalar sunduğunu da gösterir. Bu nedenle de birçok sanatsever, sanatçı veya iş insanı sanat koleksiyonerliği yaparak eserleri koleksiyonlarına ekliyorlar. Yaptığımız bu açıklama da birçok kişinin kafasında soru işareti olarak kalan sanat koleksiyonerliği nedir sorusunu cevaplıyor. 



Koleksiyon Çeşitleri

Sanat farklı alanları ve eserleri ile karşımıza büyüleyici eserler çıkarabiliyor. Sanatçıların sanat adına hayata geçirdikleri eserleri farklı tarihleri ve alanları yansıtır. Örneğin hata geçirilen bir heykel bizlere Roma dönemini andırırken, çizilen tablo ise Ortaçağ dönemini hatırlatabilir. Bu nedenle de koleksiyonerliğin farklı çeşitleri bulunuyor. 

Örneğin bazı koleksiyonerler belirli sanatçıların eserlerini toplamayı tercih ederler. Bunun nedeni sanatçının eserlerinde temel aldığı konular ve el yeteneğinin tuvale dökülmesidir. Sanat koleksiyonerliği çeşitlerinin doğmasındaki farklar burada da göz önüne geliyor. 

Koleksiyonerlerin bazıları ise tablo, heykel ve seramik gibi belirli dönemlerde ortaya çıkan ve o dönemi eserlerinin iliklerine kadar işlemiş koleksiyonları tercih ederler. Bu eserler ortaya çıktıkları dönemi şu anda bile hala ziyaretçilerine hissetirebilirler. Çünkü özellikle de heykel ve tablo eserleri ortaya çıktıkları dönemin izlerini oldukça iyi bir şekilde hissetiriler. Koleksiyon çeşitleri örnekleri arasından öne çıkan birçok örnek vardır. Fakat kısaca bu örneklerin yapılarına, anlatımlarına ve sanatçılarına bakmamız gerekiyor diyebiliriz. 



Ünlü Yabancı Sanat Koleksiyonerleri

Ünlü yabancı sanat koleksiyonerleri koleksiyonlarına kattıkları eserler ile adlarını neredeyse tüm dünyaya duyurmuş kişilerdir. Bu kişiler belirli sanatçıları ve eser türlerini biriktirerek hem maddi hem de manevi olarak eserlere büyük emekler verip sahip olmuşlardır. Sanat koleksiyonerliği sadece sanatçılar tarafından yapılmıyor. Bunu isimlere baktığımızda anlamak kolay olacaktır zaten. Koleksiyonerlik sanatseverler ve çeşitli iş insanı tarafından yapılan hobi olarak bile karşımıza çıkabiliyor. Bu nedenle de karşımıza çıkan isimler arasında Leonardo di Cabrio, Jay-Z ve Beyonce, Madonna, Sofia Coppola ve Brad Pitt gibi isimler yer alıyor. 



Ünlü Türk Sanat Koleksiyonerleri

Tıpkı yabancılarda olduğu gibi ülkemizde de ünlü Türk sanat koleksiyonerleri bulunuyor. Sanat dünyasına adım atmış birçok sanatsever tarafından toplanan eserler koleksiyonlar adı altına toplanıyor. Ülkemizde sanata karşı ilgi az olsa da iş dünyasından da tanıdığımız birçok kişi sana koleksiyonerliği ile ilgileniyor. Hacı Sabancı, Ömer Koç, Nezih Barut, İnan Kıraç ve Zafer Yıldırım gibi isimler binden fazla eserin bulunduğu sanat koleksiyonları ile de biliniyorlar. Bu da bizlere sanat koleksiyonerliği kavramının sadece sanata ait olmadığını gösteriyor.